WME V: Relaties

Relaties, de uitdaging om jouw energie positief te houden

Relaties, een uitdaging voor jouw energieniveau

Relaties en jouw energie

Deel V van Werken met Energieën gaat over relaties. Elke relatie brengt energieverandering met zich mee. Bijvoorbeeld de relatie die je met buren of collega’s hebt. Of de relatie met vrienden en kennissen. Maar vooral innige en intieme relaties kunnen een grote invloed hebben op jouw energie. Zowel positief als negatief. Zoals bij een heerlijke verliefdheid of een nare vechtscheiding.

De vraag is daarom: in hoeverre vind ik het fijn of acceptabel dat mijn energie, mijn leven, door een relatie verandert. En in welke mate wil ik ervoor verantwoordelijk zijn dat de energie van mensen waarmee ik een relatie heb, door mij verandert. In deel V kijken we naar hoe jouw energie door een relatie verandert. En hoe je jouw energie in een relatie kunt bewaken.

De verandering van energie veroorzaakt door relaties

Je kunt vaak een goed idee krijgen wat een relatie met je doet, door twee situaties met elkaar te vergelijken. Hoe voelt mijn energie als ik alleen ben. En hoe voelt mijn energie als ik een bepaalde persoon ontmoet.

Je kunt bijvoorbeeld merken dat je bij het zien van een baby in een heel zachte en liefdevolle energie komt. Of dat je bij bepaalde mensen openhartiger bent, en bij anderen meer terughoudend. Het kan zijn dat je een oude liefde ontmoet en je hart weer begint te stralen. Terwijl bij iemand waarmee je wel eens ruzie hebt gehad, je meteen een defensieve houding aanneemt. Of neem de examinator die je onterecht heeft laten zakken. Misschien voel je opnieuw onmacht, boosheid of verongelijktheid bij het zien of denken aan die persoon.

Zowel de persoon waarmee je een relatie hebt, als het soort relatie, heeft invloed op je energie. Een evenwichtige relatie zal een heel ander effect hebben dan een relatie van afhankelijkheid. Zoals een liefdesrelatie anders voelt dan die van werkgever en werknemer. Terwijl een ouder-kind relatie anders zal voelen voor een ouder dan voor een kind.

De invloed van situaties op relaties

Daarnaast zal, wat betreft relaties, ook de situatie waarin je verkeert invloed hebben op jouw energie. Hoe voelt jouw energie als je kind iets wil wat van jou niet mag. En hoe voelt jouw energie wanneer jullie samen, met hooggestemde verwachtingen, op vakantie gaan. Wat doet het met je als je werkgever promotie laat afhangen van jouw mening, onderdanige houding of seksuele bereidwilligheid. En hoe verandert jouw energie als jullie heerlijk kunnen samenwerken zonder dat er van enige dwang sprake is. Of neem het verschil in energie met je geliefde op de dag dat jullie samenzijn in mineur is. En hoe dat verschilt met de dag wanneer tussen jullie alles hosanna is.

Steeds als een situatie verandert, zal ook jouw energie veranderen. Het kan daarom heel waardevol zijn als je in een situatie ook jouw energie nog bewaakt. Of probeer deze oefening: je bewust zijn van je energie in een nieuwe situatie. Denk bijvoorbeeld aan de eerste schooldag of cursusdag, de eerste dag in een nieuwe baan, de eerste keer uit met een nieuwe liefde. Alle situaties die op enige manier nieuw zijn kun je daarvoor gebruiken. In een later stadium, wanneer deze nieuwe situatie gewoner is geworden, kun je dan beide vergelijken. Hoe verschilt het in energie, gevoel, emotie… Dit zal je niet alleen veel vertellen over jezelf. Maar kan je ook leren hoe je jouw energie in allerlei situaties positief kunt houden.

Intieme relaties, intense energieveranderingen

Hoe intiemer een relatie is, hoe sterker de energieveranderingen hierdoor zullen zijn. Je bent dan immers naast fysiek ook emotioneel heel nauw bij elkaar betrokken. Het is veelzeggend dat intieme relaties momenten (of tijden) van groot geluk kunnen geven, naast die van grote onenigheid. Een intieme relatie heeft de neiging grotere pieken en dalen te hebben dan minder intieme relaties. En dat heeft ook zijn weerslag op de energie van de partners.

Situatie I: Verliefd tot over je oren

Een jong stel is hevig verliefd op elkaar. Van kennissen mogen ze gratis van een vakantiehuis op het zonnige Zuid-Franse platteland gebruik maken. Een vakantiehuis op een afgelegen idyllisch plekje met een prachtig blauw zwemmeertje erbij. De geliefden brengen hun tijd door met luieren, praten, zwemmen, strelen, kussen en vrijen. Telkens als de een even wat bedaart, komt de ander met ogen vol liefde en verlangen de stemming van verliefdheid en geluk weer opkrikken. Hun hooggestemde energieën passen zich als vanzelf aan elkaar aan. Het wordt voor beiden een onvergetelijke vakantie.

Situatie II: Barstjes in het geluk

Hetzelfde stel een aantal jaren later. Ze hebben inmiddels 3 kinderen. Hij is veel weg voor zijn werk. En wil daarnaast ook zijn vrienden genoeg aandacht geven. Zij is moe van de zware taak als moeder, en voelt zich zo vaak alleen gelaten. Als ze samen zijn wil hij zo graag weer eens fijn vrijen. Zij wil echter eerst liefdevolle aandacht. En begrip voor haar zware, eenzame taak. Het stel zit niet altijd meer op dezelfde golflengte. Hun energieën passen zich daardoor niet meer vanzelf aan elkaar aan, maar staan soms tegenover elkaar. Met regelmatig energetische wrijving tot gevolg. Maar de tijd van hun jonge geluk heeft hun relatie zo sterk gemaakt, dat ze deze onenigheid steeds weer overwinnen.

Het bewaken van je energie in je relaties

Omdat relaties zo’n grote invloed hebben op je leven, is het waardevol om je energie in die omstandigheden goed te bewaken. Wat gebeurt er in deze relatie met mij? Hoe reageer ik op wat de ander zegt en doet? En hoe reageert de ander op mijn energie en de dingen die ik zeg en doe? Bij sommige mensen waarbij je in de buurt bent krijg je steeds een fijn gevoel. Bij andere mensen merk je steeds hoe je energie omlaag wordt gehaald, en je je moe en uitgeblust voelt. Die mensen kun je beter vermijden.

In relaties kun je je een aantal vragen stellen:

  • Streelt het mijn energie of steelt het mijn energie?
  • Krijg ik er een goed gevoel of een slecht gevoel van?
  • Heeft het op langere termijn een positief of negatief effect op mij?

Zoals Lichtmeester Jezus al zei: Onderzoek alles en behoud het goede. Dat geldt ook hiervoor. Als je jezelf regelmatig deze vragen stelt, dan kun je vrij snel die mensen en situaties uitfilteren die je goed doen. En jezelf veel problemen en frustraties besparen. Werken met Energieën in relaties is vruchtbaar werk en helpt je een echte energiemeester te worden. 


Deel VI, het slotdeel van de serie Werken met Energieën, gaat over Dagelijks Energiewerk. Welke van jouw energieën veranderen regelmatig, en hoe kun je ze positief houden of weer positief maken?

WME I: Werken met Energieën
WME II: Verandering van Energie
WME III: Emoties
WME IV: Het Ego

Comments are disabled.