WME IV: Het Ego

Het ego: hoe beïnvloedt het jou, hoe verslechtert het jouw energie

Het ego, hoe jouw energie sluipend verslechtert

Werken aan je ego

In deel IV van Werken met Energieën kijken we hoe ons ego onze energie beïnvloedt. Welke methodes en trucjes gebruikt het ego om jouw energie te veranderen. En hoe krijgt het dat steeds weer voor elkaar. Wat gebeurt er op het moment dat ons ego ons probeert te beïnvloeden binnenin ons. En wat kunnen we hier zelf aan doen.

Het ego is een complex iets, dat veel trucjes kent om ons te laten doen wat het wil. Maar belangrijk is om te begrijpen dat het dit altijd vanuit de schaduw doet. Immers: Wat we niet zien kunnen we niet veranderen. Deel IV Het Ego heeft de bedoeling beter te begrijpen hoe het ego werkt. En welke invloed dat op ons en onze energie heeft. Dat is de voorwaarde om niet langer de slaaf van ons ego te zijn. En waardoor we, bij het Werken met Energieën, veel onaangenaams in ons leven kunnen voorkomen. 

De ego-methodes Identificatie en Projectie

Er zijn twee basismethodes waarvan het ego zich graag bedient: Identificatie en Projectie. Deze beide vormen lijken heel erg op elkaar, omdat ze in wezen een gelijksoortige intentie vertegenwoordigen. Want ze vormen elkaars spiegelbeeld. Het een kun je namelijk zien als psychologische diefstal, het ander als psychologische opdringing. Identificatie wil iets zijn of hebben, Projectie wil iets juist niet zijn of hebben. Je zou ook kunnen zeggen: zijn of niet zijn, of hebben of niet hebben.

Identificatie en voorbeelden daarvan

Identificatie betekent dat het ego je probeert te stimuleren iets van een ander te nemen. Geen diefstal in de normale zin van het woord, maar eerder een soort psychologische diefstal of energiediefstal. Identificatie betekent dan: Iemand heeft iets dat ik graag wil hebben. Het kan bijvoorbeeld een idee zijn, een karaktertrek, beroemd of geliefd zijn, een goede daad, een bepaalde vorm van macht… Wat je maar als positief ervaart en wat je graag zelf zou willen hebben. Identificatie komt in ontelbare vormen voor. En je zult altijd in je energie kunnen voelen (vaak omgeving Chakra 3) wanneer je aangezet wordt daarin mee te gaan.

Situatie I: Kinderen en Autoriteit

Moeder is eventjes weg. Jouw jongere broertje en zusje zien dat als een mooie gelegenheid om iets te doen wat niet mag. Ze zijn samen bezig om de koekjestrommel leeg te eten. Nu mama er niet is ga jij als oudste de baas spelen en vind je het een goed idee om hen flink te bestraffen.

Het oudere kind identificeert zich met de moeder, die in dat geval waarschijnlijk zou ingrijpen. Het neemt zelf ook de gelegenheid te baat en neemt de moederrol over. Met de macht die daarbij hoort. Deze macht kan heel verleidelijk zijn. En niet alleen problemen oplossen, maar ook nieuwe creëren.

Situatie II: Onzekerheid en Populariteit

Je voelt je niet altijd even zeker of anderen je wel aardig en vinden zien staan. Daarom doe je gemaakt lief tegen de medeleerling die heel populair is op school. Je bent steeds in de nabijheid van deze populaire figuur te vinden. En verdedigt hem tegenover anderen, ook als hij dat niet verdient. Het geeft je het gevoel erbij te horen en belangrijk te zijn.

Door deze Identificatie met deze populaire medeleerling hoop je onbewust dat een deel van die populariteit daardoor op jouw zal afstralen. En dat dit je meer zelfvertrouwen zal geven. Zodat dit het leven op school gemakkelijker en plezieriger voor je zal maken. Dit zal echter nooit duurzaam zelfvertrouwen geven, want dit vertrouwen komt niet uit je Zelf.

Situatie III: Heldendom

Je hebt als supporter een kaartje bemachtigd voor de WK-finale. De voetbalwedstrijd is reuze spannend. Vlak voor tijd maakt de spits van jouw team de winnende goal. Je voelt je nu euforisch en bevrijd van heel veel spanning. Ook heb je het gevoel dat jouw aanmoedigingen dit mede mogelijk hebben gemaakt.

Doordat je je identificeert met de voetballer die de winnende goal in een WK-finale maakt, kun jij je ook even een held voelen. Wat je zelf niet rechtstreeks kunt bereiken, de held zijn van het voetbalveld, kun je wel als supporter voor elkaar krijgen. Ook dit heldendom is geleend van iemand anders en onecht.   

Projectie en voorbeelden daarvan

Projectie betekent dat het ego je probeert te stimuleren de ander ongevraagd iets van jouw te geven. Hier gaat het niet om iets positiefs, maar iets dat je niet fijn vindt van jezelf. Het kan met schuld en schaamte te maken hebben. Of iets dat je op de een of andere manier belast en dat je graag kwijt wilt. Vaak is er sprake van een vorm van ontkenning of verdringing. Deze ego-methode probeert door het projecteren of overbrengen van iets ongewensts van jezelf, het iemand anders op te dringen. Waardoor jij jouw ongenoegen, frustratie, pijn e.d. tijdelijk kwijt lijkt te zijn. Ook bij projectie kun je, bij bewust Werken met Energieën, voelen wanneer je ego dit stimuleert.

Situatie I: Lichamelijke Schoonheid

Je houdt ervan mooi slank te zijn, dan voel je je goed over jezelf. Maar je hebt al een tijdje overgewicht. Als er een opvallend dik persoon voorbijloopt op straat denk je meteen: Wat is die dik zeg. Als je er toch zo moet bijlopen…

Hier projecteer je je eigen frustratie over je gewicht op degene bij wie dat nog erger het geval is. Zodat jouw frustratie daardoor overschaduwd wordt en tijdelijk vermindert. Natuurlijk zonder dat het je echt helpt.

Situatie II: Diefstal en Schuldgevoelens

Het komt af en toe voor dat je in een winkel wat dingen steelt. Ook als je die helemaal niet nodig hebt. Eigenlijk schaam je je daarvoor. Maar tegelijkertijd vind je het ook spannend. Als je op een dag in een winkel iemand anders iets ziet stelen begin je in een reflex (ego) te roepen om het personeel. Zodat er iemand anders voor diefstal wordt gepakt.

Je probeert hier als het ware iemand anders te beschuldigen van een daad die je zelf ook meermaals hebt begaan. Op de een of andere manier lijkt dat jouw eigen schuld en schaamte over jouw winkeldiefstallen te verminderen. Maar uiteindelijk zal dit alleen maar jouw schuld en schaamte zal verhogen.

Situatie III: Vriendschap en Ontrouw

Jouw partner is vreemd gedaan, en dat doet je nog steeds pijn. Als je je vriendin daarover vertelt zegt ze: Gelukkig is mij dat nooit gebeurd. Jouw ego-reactie: Wat ben jij naïef! Alle mannen gaan vreemd, de jouwe ook. Je weet het alleen nog niet.

De pijn van de ontrouw van je partner vermindert, als je die ontrouw ook bij jouw vriendin wilt zien (op haar projecteert). De ontrouw van je partner leidt hier dus naar ontrouw aan jullie vriendschap. Met het ego als enige winnaar.

Energiewerk: het ego doorzien en problemen voorkomen

Het ego heeft vele trucjes om jou dingen te laten doen. Niet allemaal liggen ze op het gebied van Identificatie en Projectie, maar wel veel ervan. Belangrijk is echter dat je de voorbeelden gebruikt om je bewust te worden van het soort situaties dat het ego gebruikt. En precies op dat moment te voelen wat er energetisch in je gebeurt. Je bewust zijn van dit gevoel helpt je veel problemen te voorkomen. Want dat is het moment waarop je een stokje kunt steken voor wat je ego wil provoceren.

Maar er is nog een andere methode waarmee je ook veel kunt doen. Stel er is iets gebeurd waarvan je kunt vermoeden dat jouw ego weer bezig was. Doe dan het volgende. Ga in je gedachten terug naar de situatie en vooral kort voordat er iets gebeurde waar je niet blij mee bent. Kon je iets bijzonders voelen? Bijvoorbeeld in je buik? Veranderde plots jouw energie? Werd jouw energie opeens negatiever dan het daarvoor was? Precies dit helpt je om een volgende keer wel met je bewustzijn aanwezig te zijn. En te voorkomen dat iets ongewensts kan gebeuren. Dit aan jezelf werken is precies waar Werken met Energie over gaat. 


Deel V van de serie Werken met Energieën gaat over Relaties. Welke energieveranderingen brengen relaties voort, en hoe positief of negatief kunnen die zijn?

WME I: Werken met Energieën
WME II: Verandering van Energie
WME III: Emoties
WME V: Relaties
WME VI: Dagelijks Energiewerk

Comments are disabled.