Binnenwereld en Buitenwereld

Binnenwereld en Buitenwereld, welke relatie hebben ze met elkaar...?

Binnenwereld en Buitenwereld, een spannende relatie

Twee heel verschillende werelden: Binnenwereld en Buitenwereld

Binnenwereld en Buitenwereld zijn twee werelden waar we beide mee te maken hebben. Al is niet iedereen zich daar even bewust van. De Buitenwereld is namelijk zo opdringerig, dat de Binnenwereld daarbij helemaal ondergesneeuwd kan raken. Dat is er de oorzaak van dat veel mensen hun hele leven met de Buitenwereld bezig kunnen zijn, en misschien helemaal vergeten wie of wat ze eigenlijk zijn. Als kinderen die zo opgaan in hun spel, dat thuis even helemaal naar de achtergrond verdwijnt. Daarbij hebben Binnenwereld en Buitenwereld nogal een spannende relatie. Een relatie die best wat meer in ons bewustzijn mag komen.

De spiegel als omgekeerde wereld

Als we het over Binnenwereld en Buitenwereld hebben kunnen we heel goed spreken van de omgekeerde wereld. Het lijkt steeds zo te zijn dat er iets in de Buitenwereld gebeurt, en dat dat vervolgens een bepaalde uitwerking heeft op onze Binnenwereld. Of in ieder geval op de schil die tussen Binnenwereld en Buitenwereld in zit: onze persoonlijkheid. (Met ons ego, die samen onze Binnenwereld weer negatief beïnvloeden.) We merken dat aan gevoelens en emoties, aan onze keuzes, houding en intenties.

Het is echter zo dat er helemaal niets in de Buitenwereld kan gebeuren, als er niet eerst iets in onze Binnenwereld gebeurt. De Buitenwereld is namelijk de spiegel van onze Binnenwereld. En spiegels hebben niet de gewoonte van zichzelf iets te doen, ze geven alleen het zichtbare weer.

De relatie tussen Binnenwereld en Buitenwereld anders ervaren

Hoe kan het dan dat we dat zo anders ervaren? Dat komt door de luidruchtige Buitenwereld die de Binnenwereld overschreeuwt. Waardoor het lijkt of dat de oorzaak van alles is. Terwijl de Binnenwereld zo subtiel werkt dat we deze veel moeilijker bemerken. (Daarvoor dient meditatie: om de Buitenwereld tot zwijgen te brengen zodat we met de subtiele Binnenwereld in contact kunnen treden.) Maar wanneer in de Binnenwereld een energetische verandering ontstaat, wordt dit vervolgens zonder uitzondering vroeg of laat in de Buitenwereld zichtbaar. Als we dus als persoonlijkheid en ego negatief reageren op iets, veroorzaakt dit ook negativiteit in onze Binnenwereld. Dit lokt vervolgens weer iets negatiefs in de Buitenwereld uit.

De Buitenwereld als zichtbaar gemaakte Binnenwereld

Dit in de Buitenwereld zichtbaar worden is dus veel merkbaarder dan de veranderingen in onze Binnenwereld die daaraan vooraf gingen. Daarbij komt de complicerende factor tijd: wat vandaag in je Binnenwereld gebeurt, kan zich pas maanden later in de Buitenwereld laten zien. Hierdoor gebeurt het heel gemakkelijk dat we het gevolg voor de oorzaak houden.

Daardoor is er een vicieuze cirkel geboren: de Buitenwereld als veronderstelde oorzaak van stress in de Binnenwereld. Een andere illusie is dat we allemaal dezelfde Buitenwereld delen. Terwijl hoe je ernaar kijkt en deze ervaart voor iedereen uniek is. Maar hoe verhouden zich precies Binnenwereld en Buitenwereld? Een aantal opvallende verschillen tussen de Binnenwereld en Buitenwereld zien we in de tabel weergegeven.

Tabel Binnenwereld en Buitenwereld

Binnenwereld Buitenwereld
Oorzaak Gevolg
Waarheid Illusie
Subtiel Overweldigend
Samenhangend Chaotisch
Vriendelijk Afstotend
Ingetogen Opdringerig
Veilig Gevaarlijk
Betrouwbaar Inconsistent
Voelbaar Zichtbaar
Tijdloos Tijdafhankelijk
Spirituele zintuigen Fysieke zintuigen

Verbeter de wereld…

Steeds meer mensen zien dat deze wereld niet werkt. En willen dat daar verandering in komt. Maar nog te veel mensen willen dat de Buitenwereld zich verbetert, zodat ze zich daardoor beter voelen in hun Binnenwereld. En daar wringt nog steeds de schoen. De schuld bij anderen leggen (Buitenwereld) is heel verleidelijk, maar werkt domweg niet. Alleen zo veel mogelijk onze Binnenwereld (oorzaak) ten goede veranderen, kan een positievere Buitenwereld (gevolg) brengen. Het adagio: Verbeter de wereld, begin bij jezelf, geldt nog steeds.

Een goede intentie zou zijn: een Liefdes Relatie beginnen met jouw Binnenwereld en de Buitenwereld. Want wat kan illusies oplossen, chaos verminderen, negativiteit transformeren en bergen verzetten? Liefde! Door Liefde kunnen Binnenwereld en Buitenwereld niet alleen een spannende, maar ook een fijne relatie krijgen. Dan leggen we de loper uit voor de Gouden Eeuw. We zullen het zelf moeten doen. Bij voorkeur met Liefde.

Binnenwereld

Buitenwereld

Comments are disabled.